Inlägget gjort

Lars Kleen och Gunnar Smoliansky

Ny bok!

Gunnar Smoliansky har porträtterat Lars Kleens konstverk sedan fyrtio år tillbaka. Vartendaste ett. Det är ett unikt samarbete mellan två konstnärer, och en unik skatt i svenskt konstliv. Den här boken visar det som återstår av en mycket sparsmakad dialog och blir därmed ett tredje, gemensamt konstverk.

Gunnar Smoliansky är en av Sveriges mest betydelsefulla fotografer. Han föddes 1933 i Visby och har sedan början av 1950­talet ägnat sig åt fotografi.

Lars Kleen är född i Stockholm 1941 och studerade först måleri på konstakademierna i Köpenhamn och Krakow. Sedan slutet av 60­talet har han hållit till i ett gammalt linoljekokeri i Nacka och framför allt ägnat sig åt skulptur. Här har Gunnar Smoliansky regelbundet dykt upp för att med sin kamera ge sin strängt valda och helt subjektiva bild av det han sett.

Konstruktionerna och miljöerna återges i närgångna och ”förklarande” detaljer eller med distans, där verken står i symbios med väl valda, mycket specifika rum. I verkstaden och i utställningar på museer och konsthallar, men också i hamnmagasin, i tunnelbanan, på teaterscener och i övergivna industrilokaler. Materialen, hantverket, ljuset, färgerna och skuggorna – hela intrycket transformerat till ett nytt uttryck. Från tre råa dimensioner till två svartvita.

Grafisk design: Petter Antonisen Boken innehåller texter av Lars Kleen och Ulf Linde samt en intervju med Gunnar Smoliansky av Niclas Östlind. Texterna är översatta till engelska av William Jewson. Finns till försäljning nu!

 

2015aug5 020